Miksi somalit työllistyvät julkiselle sektorille
Liban Ali on koulutettu (kouluttautunut) diplomi-insinööriksi. Koulutuksen on maksanut Suomi. Ilmeisesti hänen opiskelua ei ole vaikeuttaneet opiskelutoveritkaan, sillä eihän hän silloin olisi jaksanut käydä opintojaan loppuun. Koulutusta vastaavaa työtä hän ei ole saanut, kuten ei ole moni muukaan korkeasti koulutettu maahanmuuttaja.
Tuo voidaan jakaa kahdeksi perusväitteeksi:
1) Koulutus on saatu. Työpaikka valtion tai kunnan maksamassa paikassa on saatu. "Rasismia" ei ole ilmennyt.
2) Koulutusta vastaavaa työpaikkaa ei ole saatu yrityksestä. "Rasismia" on ilmennyt.
Miksi 1-kohta on ongelmaton ja 2-kohdassa on ongelmia? Millä tavalla nuo eroavat toisistaan?
Näkisin peruslaatuiseksi eroksi vain sen, että 1-kohdassa ei tarvitse perustella kuluja, sillä siinä asiasta päättävät käyttävät muiden (veronmaksajien) rahoja. Tuottavuutta ei mitata sillä millä pitäisi eli rahalla. 2-kohdassa taas palkan maksaa yritys, jolloin työntekijän esimiesten täytyy omille esimiehilleen osoittaa osastojensa tuottavan voittoa. Tämähän on yritystoiminnan perusta: Rahaa täytyy tulla enemmän kuin sitä menee.
Siis pitäisin ilmeisenä syynä sitä, että työnantajat eivät usko maahanmuuttajan palkasta saatavan yritykselle niin paljoa hyötyä että palkkaaminen kannattaisi. Kovapalkkaisissa työpaikoissa vaaditaan kovaa tuottoa. Kyse ei ole "rasismista" vaan tuottavuudesta, rahasta. Muslimien kohdalla yksi ongelma on myös ramadan-kuukausi. Jos työntekijä on kuukauden päivisin syömättä ja juomatta, hänen työtehonsa laskee. Muslimin palkkaamatta jättäminen on siis vain yksinkertaista logiikkaa.
Tuo kertomani on itsestäänselvää, joten miksi siis väänsin sen rautalangasta? Koska sitä ei Ali Liban ja Astrid Thors ymmärrä.
Tuosta paljastuu myös yhteiskunnassamme oleva perusongelma: Ei ymmärretä syy-seuraus-suhteita.
Tällaisia turhia töitä tekevien ihmisten palkka on siis kokonaisuudessaan sosiaaliavustusta. Se ei ole rehellisestä, hyödyllisestä työstä maksettavaa palkkaa.
Yksityiset yritykset maksavat palkkaa vain sellaisille ihmisille, joiden työ tuottaa yritykselle rahallista hyötyä ylitse palkkakustannusten ja sivukulujen.
Tästä syystä somaleja ym. afrikkalaisia ei työskentele yksityisissä yrityksissä juuri lainkaan.
Lähes kaikki Suomessa asuvat afrikkalaiset, joilla on työpaikka, ovat saaneet sen nimenomaan julkiselta sektorilta. Edellämainituista syistä.
2 kommenttia:
Asetelma on samanlainen kaikissa julkisen sektorin töissä riippumatta siitä, tekevätkö työtä maahanmuuttajat vain kantasuomalaiset.
Työ voidaan periaatteessa jakaa kahteen eri kategoriaan sen perusteella, onko sillä luonnollista kysyntää vai ei.
Yksityisen sektorin työ kuuluu periaatteessa kaikki ensimmäiseen luokkaan, koska työn tekemisen tarkoitus on tuottaa yritykselle voittoa. Suurilla yrityksillä on kuitenkin vaara laitostua ja alkaa muistuttaa joiltakin osilta julkista sektoria. Ne saattavat pitää palkkalistoillaan tuottamattomia ja tarpeettomia työntekijöitä. Näin voi käydä erityisesti hyvinä aikoina. Kilpailun kiristyessä ja tilanteen heikentyessä johtajien edustussaunan portinvartijat ja muut tarpeettomat ihmiset lakaistaan pois.
Julkisen sektorin työntekijöistä ensimmäiseen ryhmään eli tarpeellisiin kuuluvat lääkärit, terveydenhoitohenkilökunta, opettajat, kodinhoitajat, päivähoitajat sekä muut, joiden palveluja joka tapauksessa käytettäisiin, tuottipa ne yksityinen tai julkinen sektori. Tuottamattomaan puoleen taas kuuluvat erilaiset "suunnittelijat" ja suuri osa sosiaali-alan väestä.
Suunnittelijat laativat ammatikseen erilaisia asemakaavoja mielikuvituksellisia tulevaisuudensuunnitelmia, joilla ei ole käytännön merkitystä. Suunnitelmat uusitaan aika ajoin, ja niitä muutetaan, joten virastolla riittää loputtomasti työtä. Sosiaaliväki taas hössöttää täysin tyhjänpäiväisessä "mukatyössä", josta ei ole kenellekään mitään hyötyä. Tehdään sosiaali-ja terveysministeriön vaatimia suunnitelmia eri aiheista ja pidetään palavereja ja laaditaan hyllykaupalla erilaisia tilastoja ja muuta hömppäaineistoa, josta kukaan ei ole kiinnostunut. Olen ollut itse sosiaalitoimistossa tällaista roskaa tuottamassa. Parin kolmen kuukauden ahertamisen jälkeen tuloksena saattaa olla mappi täynnä väkisin tyhjästä tuotettua suunnitelmaa. Kun se on valmis, valtiolle voidaan ilmoittaa, että vaadittava "vanhussuunnitelma" tms. on tehty. Sen jälkeen mappi pannaan hyllyyn, eikä kukaan koskaan avaa sitä. Tällaista roskaa tuotetaan uskomattomat määrät, ja valtio vaatii sitä kunnilta koko ajan enemmän ja enemmän. Sosiaaliosaston työntekijät tekevät työtä toinen toisilleen sekä kunnan ulkopuolisille viranomaisille, ja asiakas, jonka pitäisi olla pääosassa sosiaalityössä, on pelkkä kiusallinen häiriö tässä piiripienipyörii -leikissä.
Kuntien sosiaalitoimi on täysin sairas ja läpimätä instituutio, ja suurelta vika on valtiossa, joka teettää kunnilla monenlaista tarpeetonta roskatyötä.
Ulkopuolisilla on se harhakäsitys, että kuntien sosiaaliosastojen päätehtävä on jakaa toimeentulotukea köyhille. Tämä on täydellinen harhakäsitys, jonka jokainen voi tarkistaa tutkimalla kuntien tilinpäätöksiä. Toimeentulotuki ei ole kuin häviävän pieni osa sosiaalimenoista. Vanhustenhoito ja lasten päivähoito ovat suurimmat menoerät, mutta paljon rahaa menee myös ketään hyödyttämättömään hömppään.
Sosiaalitoimisto on kuin sisäinen mukavan olon kerho, jossa pidetään erilaisia kakkukahveja mitä ihmeellisimpien aiheiden ympärillä. Itselleni on jäänyt mieleen lääkäreiden ja psykologien "mielenterveyskokoukset". Ei siksi, että ne olisivat olleet aiheen puolesta mielenkiintoisia vaan siksi, että niissä tarjottiin punaisella sokerilla päällystettyjä hillomunkkeja. Nami, nami. Suurin vaara sosiaalityössä onkin liikalihominen, kun koko ajan on imelää pöydässä.
Tuottavuus... hah, hah, hah. Eihän sosiaalialan edes kuulu olla tuottavaa. Sehän olisi koko ideologian vastaista.
Anteeksi, että tämä purkaus venähti näin pitkäksi ja meni ehkä ohi aiheen, mutta...
Mielestäni kommenttisi oli erittäin relevantti ja mielenkiintoinen. Oletko kirjoitellut tästä asiasta aiemmin jossain blogissa tai jonkin sanomalehden yleisönosastolla tai kolumnipalstalla?
Lähetä kommentti