Julma perintö
Julma perintö
Tyttöjen ympärileikkauksen perinne jatkuu yli puolessa Afrikan maista, samoin Aasiassa. Kyse on sukuelinten tuskallisesta silpomisesta.
Solidaarisuuden (Kansainvälisen solidaarisuussäätiön) tuella yritetään kitkeä tätä julmaa perinnettä Somalimaassa. Työ on hidasta, koska maa on raunioina sotatilan jäljiltä. Solidaarisuus on yksi Ylen Hyvän yhdeksästä avustusjärjestöstä, jotka kanavoivat Nenäpäivä-keräyksen varat kohteisiin.
Tyttöjen ympärileikkaus on erittäin vanha tapa. Vastoin yleistä käsitystä islamin usko ei kannusta leikkaamaan tyttöjä, vaan se perustuu vanhaan kulttuuriperinteeseen. Perinne elää sitkeästi, vaikka toimenpide on tytöille äärimmäisen tuskallinen ja terveydelle vaarallinen. Ympärileikkaukset haittaavat myös synnytyksiä ja sukupuolielämää.
Toimittaja Bettina Sågbom vieraili Somalimaassa huhtikuussa 2008. Tyttöjen silpomisen vastainen työ on yksi Ylen Hyvä-kampanjan kohde vuonna tänä vuonna. Sågbom seurasi järjestöjen työtä ja haastatteli useita naisia, myös Solidaarisuus-järjestön avustustyöntekijää Airi Kähärää.
Vaikka ohjelmassa ei näytetä itse operaatiota, pelkästään naisten kuvaus siitä on tuskallista kuultavaa.
- Isosiskoni sanoi: ”Huomenna sinusta tulee iso tyttö. Sinut pestään ja pidetään juhlat.” Minut pestiin ja kylvetettiin, hangattiin oikein puhtaaksi, ja hiukseni palmikoitiin. Ihmettelin mitä oikein tapahtuu. Minua pidettiin kiinni jaloista, käsistä ja päästä, kuvailee Shukri Ismail.
Hän, kuten enemmistö tytöistä, ei etukäteen ymmärrä mitä tapahtuu, kun heidät leikataan 5-8–vuotiaina.
- Muistan vieläkin miten lujaa huusin, sanoo Shukri Ismail. Hän on nykyään silpomista vastustavan Candlelight-järjestön aktiivi.
Sukuelimiä silvotaan eriasteisesti. Rankin on ns. faraoninen leikkaus. Siinä leikataan kaikki pehmytkudos pois, ja haava ommellaan yhteen. Jäljelle jätetään vain pieni aukko virtsaamista varten.
Sukuelinten silpominen on ennen kaikkea naisten ylläpitämä perinne. Yhteisön paine on valtava. Pelätään, että leikkaamaton nainen ei kelpaa kenellekään vaimoksi. Leikkauksella halutaan varmistaa, että tyttö pysyy puhtaana eli neitsyenä naimisiinmenoon asti. Morsianta leikataan vähän auki häiden jälkeen, jotta ensimmäinen yhdyntä olisi mahdollinen.
Leikkaukset tehdään useinmiten ilman kivunlievitystä ja usein epähygieenisissä oloissa. Joissain tapauksessa tyttö jopa kuolee leikkaukseen. Tilastoja kuolemantapauksista ei ole, mutta paikan päällä ilmeni, että lähes kaikki tietävät tällaisia tapauksia.
Osalle leikkaus ja siitä seuraavat tulehdukset aiheuttavat lapsettomuuden. Synnytykset vaikeutuvat myös arpikudoksen takia, ja syntyvän vauvan terveys vaarantuu.
- Sille en voi mitään, mitä minulle tehtiin. Mutta jos pystyn säästämään muita pikkutyttöjä samalta kokemukselta, olemassaolostani on ollut jotain hyötyä, sanoo synnytyssairaalan perustaja Edna Adan Ismal.
Hän on puhunut sukulaistensa kauhuksi ympärileikkausta vastaan jo yli 30 vuoden ajan. Edna Adan Ismail jäi itse lapsettomaksi ja hän uskoo sen johtuvan juuri ympärileikkauksesta.
Länsimaissa tyttöjen sukuelinten silpominen on kielletty, myös Suomessa. Länsimaissa keskustelua on herättänyt se, lähetetäänkö tyttöjä entisiin kotimaihinsa tai sukulaisten luo leikattavaksi.
Dokumentin tuottaja on Hannele Valkeeniemi ja tuotanto YLEn Ajankohtaisjournalismin. Silminnäkijä – Julma perintö on yksi tämän vuoden Nenäpäivä-ohjelmista.
Jaaha.
"Tyttöjen ympärileikkauksen perinne jatkuu yli puolessa Afrikan maista, samoin Aasiassa. Kyse on sukuelinten tuskallisesta silpomisesta."
Poikien ympärileikkauksen perinne jatkuu yli puolessa Afrikan maista, samoin Aasiassa ja jopa Pohjois-Amerikassa. Kyse on sukuelinten tuskallisesta silpomisesta.
"Perinne elää sitkeästi, vaikka toimenpide on tytöille äärimmäisen tuskallinen ja terveydelle vaarallinen. Ympärileikkaukset haittaavat myös synnytyksiä ja sukupuolielämää."
Poikien ympärileikkauksen perinne elää sitkeästi, vaikka toimenpide on pojille äärimmäisen tuskallinen ja terveydelle vaarallinen. Ympärileikkaukset haittaavat myös sukupuolielämää.
"Hän, kuten enemmistö tytöistä, ei etukäteen ymmärrä mitä tapahtuu, kun heidät leikataan 5-8–vuotiaina."
Pojatkaan eivät etukäteen tiedä asiasta mitään, kun heidän sukupuolielimensä silvotaan 5-8–vuotiaina tai juutalaisten tapauksessa vastasyntyneinä vauvoina.
"Leikkaukset tehdään useimmiten ilman kivunlievitystä ja usein epähygieenisissä oloissa. Joissain tapauksessa tyttö jopa kuolee leikkaukseen. Tilastoja kuolemantapauksista ei ole, mutta paikan päällä ilmeni, että lähes kaikki tietävät tällaisia tapauksia."
Leikkaukset tehdään useimmiten ilman kivunlievitystä ja usein epähygieenisissä oloissa. Joissakin tapauksessa poika jopa kuolee leikkaukseen. Tilastoja kuolemantapauksista ei ole, mutta paikan päällä Afrikassa ja Lähi-idässä lähes kaikki tietävät tällaisia tapauksia.